Gunung Jerai Batu Kapal

Diposting pada

Lokasi Kedua Untuk Hari Ini 10012018. Ia tidak seperti gunung-gunung lain di.

Gunung Jerai Gunung Bagging

For Batu Kapal Boat Rock.

Gunung jerai batu kapal. Namun mitos yang paling popular bagi setengah penduduk tempatan seperti Wan Teh Wan Shaari Gunung Jerai dikenali sebagai lubuk bunian. Mitosnya Batu Kapal ini dikatakan ia asalnya adalah sebuah kapal yang disumpah menjadi batu oleh Sang Kelembai. Dikatakan sebuah batu besar berbentuk sebuah kapal wujud di puncak gunung ini.

Baca Dahulu Sebelum Bermula. Gunung Jerai juga dikenali sebagai Puncak Kedah merupakan sebuah gunung yang terdapat di Negeri Kedah Darul Aman bersempadan Kuala Muda dan GurunTingginya dalam 1207 meter. 6102020 Lokasi Batu Kapal di gunung Jerai di dalam hutan dengan perkongsian 3 pengalaman kisah seram semasa menjejaki gunung secara beeseorangan beberapa tahun dahulu.

Pada zaman dahulu obor api akan dinyalakan di kemuncak gunung untuk membantu kapal sampai ke Kedah. Pengalaman ita bermalam di atas Batu Kapal. Batu Kapal adalah salah satu lokasi Geotapak di Gunung Jerai.

Gunung Jerai Part 2 -. According to legend a long long time ago the sea level was higher and Gunung Jerai was not a mountain but only an island called Pulau Serai. Mitos mengatakan ia adalah kapal Merong Mahawangsa yang disumpah Sang Kelembai menjadi batu.

A short distance from Batu Kapal were three strangely shaped stones a human head three toes and a dolphin. 9122018 Gunung Jerai is a very striking limestone mountain surrounded by flat land and located on Malaysias west coast. 592020 Mitos lain yang dikaitkan dengan Gunung Jerai adalah sebuah batu besar di atas puncak yang berbentuk sebuah kapal dipercayai disumpah Sang Kelembai.

Pada zaman dahulu Negeri Kedah berada di bawah pemerintahan Raja Siam. Ia kerana kemuncaknya dapat dilihat dari jarak seratus batu dari laut. Batu Shaff di Gunung Jerai.

Menurut lagenda kapal tersebut adalah kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa yang telah disumpah oleh Sang Kelembai ketika Maharaja tersebut cuba melabuhkan kapalnya di Pulau Serai nama asal bagi Gunung Jerai. Penduduk tempatan disitu mengelarnya Batu Kapal. Batu Kapal adalah sebuah batu besar yang unik dan menarik yang terletak puncak Gunung Jerai.

Dikatakan sebuah batu besar berbentuk sebuah kapal ada di puncak gunung ini. Di gunung jerai ini Kamu tidak hanya dapat menikmati keindahan alamnya saja namun juga dapat menambah wawasan pengetahuan. Ketinggian Gunung Jerai membolehkan pelaut zaman dahulu menggunakannya sebagai mercu tanda dalam pelayaran mereka.

Batu Kapal menjadi lokasi yang kedua dilawati selepas Padang Tok Sheikh. Batu Kapal is a rock outcrop that resembles the wall or floor of a boat and is worth a 10-minute detour on the way back. Penduduk setempat di situ menggelarinya Batu Kapal.

Terdapat beberapa tetamu lain yang turut solat. 1262013 Gunung Jerai Gunung means Mount in Malay is a 1217 m high mountain on the mainland of Peninsular Malaysia just to the north of Penang Island. Gunung Jerai boleh dilihat dari daerah Pulau Pinang dan kawasan berhampiran di Negeri Kedah dan parasnya dikelilingi oleh tanah pertanian padi bendang.

Lokasi batu ini ialah berhampiran dengan The Regency Jerai Hill Resort di puncak gunung. Penelusuran di laluan Bunian Batu Kapal Gunung Jerai. Peta Gunung Jerai Penginapan di Gunung Jerai.

Perkhidmatan van angkut disediakan dari kaki Gunung Jerai ke Muzium Perhutanan dan perkarangan The Jerai Regency Hotel dengan kadar RM70 sebuah. Batu ini berbentuk seperti kapal. Saudagar pada zaman purba menganggap Gunung Jerai sebagai kemuncak yang suci.

Gunung Jerai Forest Reserve oad ju ncti 15 m Batu Kapal trail 973 m Padang Tok Sheikh trail 1139 m En dof ace s r P ad ng To kS hei 1 56 m Hotel junction 960 m S u ng aiB j tr lhe d 142 m CP1 145 m Stream 215 m CP2 265 m CP3 290 m. 23102019 Kisah batu kapal kg gerdong hulu terengganu banyak diceritakan sejak turun temurundikatakan batu kapal telah tersadai disitu. Batu Kapal Gunung Jerai 08300.

Pengangkutan awam udara sunting sunting sumber Pengunjung boleh menaiki kapal terbang dan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di Kepala Batas Alor Setar seterusnya menaiki bas teksi atau KTM. Nearby the Batu Kapal is a waterfall Alur Naga Waterfall that has a legend of a dragon. Gunung Jerai merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Kedah Malaysia di antara perbatasan daerah Kuala Muda dan Yan.

Lokasinya lebih atas dari resort iaitu diantara Telaga Tok Sheikh dan Padang Tok Sheikh. Dikedinginan subuh kedengaran suara azan dari surau resort tidak jauh dari bilik penginapan. Keagungan sejarah Gunung Jerai dikaitkan dengan mitos Raja Bersiong yang dikatakan membuka penempatan di kaki gunung dan legenda batu kapal kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa.

Sang Kelembai adalah gergasi yang mempunyai kuasa sakti. Gunung Jerai mempunyai ketinggian setinggi 1217 meter.

Story Batu Kapal Riggings Ongtkhow

Gunung Jerai Rainforest Journal

Batu Kapal Gunung Jerai Youtube

Facebook

Mount Jerai Official Portal Of Yan District Council Mdy

Gunung Jerai Kuala Muda District Destimap Destinations On Map

Gunung Jerai Gunung Bagging

Surviving Iron River Hiking Mount Jerai Gps Trail Map

Surviving Iron River Hiking Mount Jerai Gps Trail Map

Gunung Jerai Kedah Wisata Alternatif Wajib Kamu Kunjungi Jika Ke Malaysia Airpaz Blog

Gunung Jerai Rainforest Journal

Misteri Bukit Batu Kapal By Damian Anthony

Surviving Iron River Hiking Mount Jerai Gps Trail Map

Mohd Faiz Bin Abdul Manan Batu Kapal Gunung Jerai

Gunung Jerai Gunung Bagging

Zeezeesim S Blog A Malaysian S Travel And Life Story

Batu Kapal A Mysterious Attraction Located At A Jungle In Gunung Jerai

Kapal Jadi Batu Gunung Jerai Mrzam Xtreme Ghost Hunter Youtube

Gunung Jerai Gunung Bagging

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *